Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-05@12:23:16 GMT

تحلیل پیام‌های رسانه در گرو داشتن سواد رسانه‌ای

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۵۲۰۸۸

تحلیل پیام‌های رسانه در گرو داشتن سواد رسانه‌ای

به گزارش ایکنا از آذربایجان‌شرقی، «رسانه‌ها ذائقه انسان‌ها را تغییر می‌دهند» این عبارتی است که کارشناسان ارتباطات و رسانه بر آن تاکید کرده و معتقدند سبک زندگی در دنیای امروز متاثر از رسانه است و بسیاری از انسان‌ها که از سواد رسانه‌ای مطلوبی برخوردار نیستند به راحتی با جریان رسانه‌ای همسو شده و شاهد تغییرات مهمی در زندگی فردی، اجتماعی، شهرنشینی، گسترش آداب و رسوم غربی، پشت پا زدن به فرهنگ دینی و اسلامی بوده و بدین جهت مشاهده می‌شود رسانه‌ها بخش مهمی از زندگی را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توانایی و قدرت دسترسی، درک، تحلیل، ارزیابی و انتقال اطلاعات و پیام‌های رسانه‌ای (مکتوب، دیداری و شنیداری) را که می‌توان در چارچوب‌های مختلف چاپی و غیرچاپی عرضه کرد، سواد رسانه‌ای می‌گویند.

علی احمدی، استاد دانشگاه در گفت‌وگو با ایکنا، از گسترش و رواج افسارگسیخته رسانه‌ها به عنوان مهم‌ترین دستاورد جهان صنعتی و فناوری‌های فرهنگی و ارتباطی یاد کرد و گفت: شخصی شدن رسانه‌ها و علاوه برآن تاسیس شرکت‌ها و کمپانی‌ها، و کارتل‌های بزرگ رسانه‌ای باعث شده است همواره کشورهای دارای ثروت، قدرت و سرمایه کشورهای پیرامون را تحت مرکزیت خود داشته و برای تحت کنترل درآوردن آنها از طریق رسانه‌ها سبک زندگی آنها را دستخوش تغییر کنند تا بتوانند به راحتی بر آنها چیره شوند.

وی افزود: بنابراین در چنین اوضاعی داشتن سواد رسانه‌ای به شهروندان کمک می‌کند تا پیام‌های رسانه‌ای را تحلیل کرده ‌و ضمن پی بردن به ماهیت آن توانایی خنثی کردن پیام‌های رسانه ای نامطلوب را داشته باشند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: رسانه ابزاری برای آگاهی یافتن است ولی در شرایط فعلی این ابزار در مقابل علم، آگاهی و بینش قرار می‌گیرد و به جای آنکه آگاهی مطلوبی به انسان بدهد خودش مانعی برای کسب آگاهی مفید می شود.

احمدی ادامه داد: وقتی رسانه‌ها گسترش یافت تحلیل اولیه این بود که دسترسی آزاد به اطلاعات ایجاد شده است و می‌توان از رسانه به عنوان یک مرجع و منبع بسیار مفیدتعبیر کرد ولی اکنون نظریات کارشناسان و تحلیل‌ها نشان می‌دهد نداشتن قدرت تفکر منطقی و تحلیل‌ها باعث شده همه امورات زندگی تحت تاثیر رسانه ها قرار گیرد و افرا هر حرفی را بدون داشتن پایه درست و منطقی بپذیرند.

معصومه آفتابی، کارشناس ارشد رسانه و ارتباطات نیز با اشاره به تعریف یونسکو از با سواد بودن افراد در قرن ۲۱به ایکنا می‌گوید: طبق تعریف یونسکو یکی از معیارهای باسواد بودن افراد در قرن ۲۱ و عصر ارتباطات داشتن سواد رسانه‌ای است، دیگر مثل گذشته نیست که هر فرد با داشتن قدرت خواندن و نوشتن باسواد محسوب شود بلکه معیار و حداقل باسواد بودن انسان در عصر ارتباطات سواد رسانه ای است.

وی افزود: از این رو آموزش سواد رسانه‌ای برای تمامی سنین از کودکی تا بزرگسالی امری واجب و ضروری است و از آن جایی که رسانه‌های نوین و رسانه های شخصی نیازهای جدیدی برای انسان به وجود آورده‌اند بنابراین برای دستیابی و پاسخگویی به این نیازها داشتن سواد رسانه‌ای که مجموعه‌ای از توانایی ها برای درک و تحلیل پیام‌های رسانه‌ای، قدرت ارزیابی و تفکیک اخبار از همدیگر و انتقال اطلاعات در چهارچوب های مختلف رسانه های مکتوب و غیر مکتوب است ضروری به نظر می‌رسد.

آفتابی تصریح کرد: رسانه‌ها با تغییر تفکر افراد سبک زندگی او را عوض می‌کنند به عنوان مثال وقتی رسانه‌ها مصرف گرایی و انتخاب اجناس شیک و لوکس را به عنوان منزلت اجتماعی نشان می‌دهند در نتیجه فرد نیز تصمیم می‌گیرد برای اینکه از دیگران عقب نماند به مصرف گرایی و تجمل گرایی روی آورده و نحوه زندگی خود را تغییر دهد یا زمانی که یک رسانه تبلیغات وسیعی در مورد دکوراسیون منزل انجام می‌دهد افراد بدون اینکه توانایی مالی خوبی داشته باشند فقط به خاطراینکه در رسانه دیده است چیدمان منزل خود را به سبک و سیاق رسانه تغییر می‌دهد و این گونه افراد با جریان رسانه‌ای همسو می‌شوند بدون اینکه قدرت تجزیه و تحلیل آن را داشته باشند.

بدون شک اگر هر کدام از ما شهروندان متوجه و اگاه باشیم که بیشتر پیام‌های رسانه‌ای برای کسب قدرت یا سود تنظیم شده‌اند با داشتن سواد رسانه‌ای و ارزیابی ماهیت این نوع پیام‌ها می‌توانیم در برابر هجم انبوهی از رسانه‌هایی که در صدد تغییر سبک زندگی ما هستند مقاومت کنیم.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن خبرگزاری بین المللی قرآن اجتماعی سواد رسانه ای رسانه خانواده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۵۲۰۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرصت ارسال آثار به جشنواره «آسمون» تمدید شد

به گزارش قدس آنلاین، این جشنواره که با محوریت تولیدات نوجوانان 9 تا 18 سال در فضای مجازی تشکیل شده، فعالیت خود را در 6 موضوع دنبال کرده و تا کنون با تولیدات متفاوتی از این گروه سنی مواجه شده است.حالا و به دلیل استقبال مخاطبین از این جشنواره و با پیشنهاد شورای سیاست گذاری مهلت ارسال تا پایان اردیبهشت ماه تمدید شد.

موضوعات جشنواره شامل ۱- حرفمون (هویت فردی)خودم کی هستم؟ دغدغه هام چیه؟ سفری به اعماق وجود خودمون برای کشف هویت مثبت فردیمون،نگرانی‌ها، خواسته‌ها، ترس‌ها و امیدها، شخصیتمون، احساسات، هیجان‌ها و…۲- دوستامون(هویت اجتماعی)ارتباطات اجتماعی مون رو میگیمراه‌هایی برای اثرگذاری مثبت به دنیای اطرافمون مثل دوست‌هامون، هم‌کلاسی‌ها و خانواده‌مون۳- فضامون (هویت مجازی)تو دنیای مجازی چیکار می‌کنیم؟مثلا تفریح و سرگرمی، بازی‌های کامپیوتری، شبکه‌های اجتماعی، تولیدمحتوا، سواد مجازی و…و اینکه چطور می‌تونیم تو فضای مجازی هویتیامن و سالم بسازیم۴- خاکمون (هویت ملی)تو ایران‌مون چه خبره؟ درباره کشورمون میگیماز تمامیت ارزی، میهن پرستی، تفاوت فرهنگی، محیط زیست، وطن، پرچم، قهرمان ملی، آینده و سواد مالی گرفته تا اینکه چطور می‌تونیم به حفظ و ارتقای هویت ملی خودمون کمک کنیم.۵-خدامون (هویت دینی)درباره فرهنگ دینی مون میگیم ادیان مختلف، آیین‌ها، خداباوری و راه‌هایی برای عمل به آموزه‌های دینی‌مون 

قوانین ارسال ویدئو به این صورت است که حتماً دوربین باید روی عمودی تنظیم و فیلم گرفته شود. مدت زمان ویدیو ۹۰ ثانیه یا کمتر باشد.

جوایز جشنواره شامل میلیاردها ریال جوایز نقدی به اضافه پلی استیشن ۵، گوشی است.همچنین تولیدات برتر از طریق رسانه ملی و بسترهای مجازی پیام‌رسان‌های داخلی پخش می‌شود. آئین اختتامیه جشنواره همزمان با عید بزرگ غدیر خم برگزار می‌شود.

دیگر خبرها

  • فرصت ارسال آثار به جشنواره «آسمون» تمدید شد
  • پیام پر از طعنه و تذکر سپاهان به کمیته انضباطی
  • طرح ملی سواد آبی در یزد سه ساله شد
  • تغییر محاسبات منطقه با قدرت بازدارندگی ایرانی
  • تحلیل روند بازار سهام در هفته‌ای که گذشت
  • ۱۱۳۰نفر از استان سمنان به حج اعزام می‌شوند
  • نقش مهم رسانه ملی در ترویج فرزندآوری
  • تظاهرات دانشگاهی، مهم‌ترین عنصر تحلیل قدرت آمریکا
  • ارزش واقعی چیزها را به کودکان نشان دهید نه قمیت آنها را ( + راهکارها و پیامدها)
  • آموزش سواد محیط زیستی به کودکان